Se alla

Ett bostadsinlägg – för 25 år sedan …

Onsdag 15 november 2017

Den 10 december 1992 – för 25 år sedan – skrev dåvarande vice ordföranden Sven-Olof Nilsson, bosatt i Djursholm, avliden 31 december 1993, denna debattartikel i Danderydsliberalen 1992/4.

Civilingenjör Sven-Olof Nilsson om moderaterna och bostadspolitiken:
Måste man ha pengar för att få bo i vår kommun?
  Att äga sin egen bostad – en självklar rättighet
  Så står det i Moderaternas ”Ditt Danderyd”.
Men detta är ju en självklarhet – vem som helst i vårt land har faktiskt rätt att köpa sig en villa eller en bostadsrätt och bli ägare till sin bostad.
Så vad menar moderaterna i Danderyd?
Vid närmare granskning visar det sig att moderaterna vill sälja ut Danderydsbostäders hyresbostäder till hyresgästerna. Alla hyresgäster som vill får köpa sina hyrda lägenheter. Om alla också gör det har vi praktiskt taget avskaffat hyreslägenheterna i Danderyd.
Men borde det inte också vara så här:
  Att hyra sin bostad – en självklar rättighet även i Danderyd.
Varför skall alla tvingas till en kapitalinsats för att få bo i Danderyd – med vad det för med sig av risker och låsningar.
Ja varför?
Är det så att det är en ytterligare segregering man vill ha?
I så fall blir (m):s attityd förklarlig. Eller har man endast sökt att i populistiskt nit fånga röster hos hyresgäster som räknade med att långt under marknadsvärdet få köpa den lägenhet de bor i och hoppades på fortsatt stigande priser?
Detta var ju på den tiden det begav sig! Ett en sådan försäljning skulle gått ut över skattebetalarna och att man då skulle otillbörligt ha gynnat en liten grupp betyder inget om man är ute i populistiska ärenden.
Sven-Olof Nilsson
vice ordförande Folkpartiet Liberalerna, ledamot kommunfullmäktige