Se alla

Torun Hegardt om kulturen 2018 i Danderyd

Tisdag 28 november 2017

Torun Hegardt, fullmäktigeledamot sedan 1976 i Danderyd med några års bortovaro, i dag vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Vid fullmäktiges allmänpolitiska debatt den 27 november 2017 höll Torun Hegardt, första vice ordförande i Danderyds kultur- och fritdsnämnd, detta anförande:
Herr Fullmäktiges ordförande, ärade ledamöter i Danderyds fullmäktige!

Den som inte intresserar sig för politik, riskerar att bli styrd av dårar!
Så sade en gång filosofen Aristofanes.
Jag säger:
     Politik är en ”sjuka”!
När man har börjat att vara med aktivt i politiken, blir det svårt att bara sitta hemma och tycka, man vill utbyta åsikter och tankar, vässa sina argument och vara med i ett sammanhang.
Och man vill påverka!

Jag är nöjd, riktigt nöjd. Och jag är lite stolt – över Kultur- och fritidsnämndens förslag till budget som ligger på fullmäktiges bord och där beslut träffas nu på torsdag (30 november).
Jag vill tacka  alla som gjort detta förslag till budget inom Kultur- och fritidsområdet möjligt och jag vill tacka för allt det professionella kunnande som finns inom år förvaltning. Stort tack!

Vi får mycket för pengarna.
Vi har ett drygt halvår kvar till nästa val och detta är den sista fullmäktige innan valet då vi fattar beslut om ett framtida års budget. Det finns därför anledning att se tillbaka på de tre år som snart gått under mandatperioden.
Vi har en koalition av moderaterna, liberalerna och kristdemokraterna i Danderyd. I överenskommelsen som lade grunden till denna fanns önskemål från oss Liberaler – vad vi särskilt värnade om. Flera av dessa önskemål fanns inom Kultur- och fritidsnämndens områden.
De flesta av dessa har uppfyllts, det sista är på väg att uppfyllas.
Ett villkor var att kommunen skulle ta över ishallarna och det har skett.
Ett annat var att de fotbollsföreningar som tog eget ansvar skulle få ett ökat driftbidrag, det har också uppfyllts.
Det tredje gällde kulturen – att det förutom ett bibliotek i det kommande Danderyds Centrum skall finnas utrymme för utställningar och kulturevenemang av olika slag och detta ingår i planeringen av det framtida centret.
Det finns också andra områden som särskilt prioriterats av koalitionen som värnandet av Kulturskolan så att många unga får möjlighet att ägna sig åt kultur till rimliga kostnader för familjen och stöd till föreningarna som de främsta kulturbärarna i kommunen.
Danderyds kommun arbetar också med att få med våra nyanlända i föreningslivet inte minst i idrottsföreningarna.

En ständigt återkommande utmaning har varit alkohol, narkotika, droger, tobak, förkortat ANDT-frågorna. Nu planerar nämnden planerar nya grepp för att minska omfattningen av främst droger och alkohol.
Tyvärr har Danderyd legat högt – och högst – i bruket av dessa.

I förslaget till investeringsbudget på kultur- och fritidsområdet i Danderyd för 2018 ligger en ökning med 3 miljoner kr till konstnärlig utsmyckning i samband med upprustningen av utomhus miljöerna i Mörby Centrum.
Detta gläder mig extra mycket – eftersom det varit något av en käpphäst!
Nu får vi hoppas att centrumägarna stimuleras av kommunen och gör en ordentlig konstnärlig satsning i sina lokaler!
Herr ordförande! Jag ber att få tacka för ordet.