Monica Renstig i budgetdebatten 2017: Detta satsar vi på
Torsdag 30 november 2017
Monica Renstig i fullmäktigedebatten den 30 november 2017
Herr Fullmäktiges Ordförande,
Ärade fullmäktigeledamöter och Åhörare
Jag vill börja med att yrka bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut vid detta budgetfullmäktige som gäller utbildningsnämnderna (punkterna 27, 28 29)
För utbildningsnämnden låg budgetramen för 2018 882,3 miljoner kr, Förslaget nu är 879,4 miljoner kr. Det innebär att nämnden ligger 2,9 miljoner kr under budgetramen.
Detta beror på volymförändringar.
Ännu ett framgångsrikt skolår som jag är mycket stolt över ligger bakom oss. Resultaten har förbättrats under året, såväl Fribergaskolan som Viktor Rydbergs gymnasium har klättrat femtio placeringar sedan förra året och alla våra grundskolor presterar i toppklass i Sverige.
Eleverna i årskurs sex i Danderyd ligger flera poäng över Sverigesnittet i såväl svenska som matematik. Meritvärdena i nian ligger i intervallet 251-276 poäng i nian. Då skalla man veta att snittet i Sverige är 214 poäng.
Andelen godkända elever ligger på 97-98 procent.
I Mörbyskolan, där 40 procent av eleverna kommer från andra kommuner än Danderyd, ligger på 93 procent. Den siffran skall upp.
Danderyds gymnasieelever presterar bäst i Sverige – var de än väljer att gå ut gymnasiet.
Danderyd är en gynnad kommun med goda förutsättningar, men vi har också bra skolor. Danderyds gymnasium har ett hundra lärare och samtliga är legitimerade i de ämnen de undervisar i.
Dagys elever, där bara 37 procent kommer från Danderyd, presterar väldigt bra. Skolan har lyckats få ingångsvärdet på 86 procent godkända att bli 92 procent mellan de senaste läsåren – och betygen har stigit.
Under 2017 har jag prioriterat tidig upptäckt av bristande läsförmåga främst.
Varje unge med problem skall upptäckas.
Under året startades en försöksverksamhet med screening av alla elever i årskurs två i Danderyd via Spec Danderyd. Det har visat sig att många fler elever än de som lärarna tidigare upptäckt har visat sig ha långsam läsinlärning. Nu skall vi satsa på att göra detta obligatoriskt för alla elever i åk ett, två och tre. Det är en satsning som inte kostar pengar, men har mycket goda effekter.
Utbildningsnämndens budget består till 98 procent av skolpeng. Pengarna fördelas på alla de olika enheterna.
För budgetåret är jag mycket stolt över att som första kommun i Sverige inrätta en oberoende rättningsenhet för nationella prov. Det är en försöksverksamhet som kommer att följas av många politiker och skolforskare i landet. Syftet är dubbelt, att avlasta lärares administration och att säkra kvaliteten och oberoendet i rättningen.
Satsningen kostar bara 200.000 kr och består av nationella prov, troligen i Svenska, kommer att rättas av en grupp, kanske pensionerade, lärare. Sedan kan man jämföra före och efter och med andra elevers prestationer.
Den andra satsningen är betalt terminskort på SL för elever i årskurs 7-9 som har mer än 4 km väg till skolan. Det är en efterlängtad satsning.
Det betyder elever bosatta i Enebyberg. I Danderyd hade vi det tidigare år och elever på gymnasiet har detta.