Se alla

Liberalerna om tiggeri i Danderyd

Måndag 4 december 2017

Vid kommunstyrelsens i Danderyd möte den 4 december 2017 gjorde liberalerna genom förste vice ordföranden Bengt Sylvan detta särskilda uttalande som biläggs kommunstyrelsens protokoll:

”Under senare år har vi sett en ökning av fattiga EU-medborgare som kommer till Sverige för att tigga på gatorna.
Majoriteten kommer från länder som Rumänien och Bulgarien.
Orsaken till att fler fattiga EU-medborgare kommer till Sverige är utbredd fattigdom, utanförskap och främlingsfientlighet i hemländerna.
Kvinnor och män ser inga alternativ  till familjens försörjning än att komma hit och tigga.
Många är romer som drabbas av en utbredd antiziganism.
Fattiga EU-medborgare finns också i Danderyds kommun.

Tiggeriet som samhällsproblem behöver motverkas men det finns inte några enkla svar eller lösningar.
Den långsiktiga lösningen finns inte här utan i hemländerna. Där måste fler få hopp om framtiden i stället för att tigga i rikare länder.
Samtidigt skapar tiggeriet oro och många kommuninvånare känner obehag till exempel vid återvinningsstationerna.
Tiggeriet är ett problem framförallt för dem som tigger men det berör också många kommuninvånare.

De som tigger ska bemötas med medmänsklighet men vi ska inte bidra till att uppmuntra tiggeriet eller att man tar med sig barn hit.
Barn som lever under oacceptabla förhållanden skall omhändertas. Barn skall gå i skolan, men inte här.
Ingen har rätt att bosätta sig var som helst. Svensk lag gäller lika för alla som vistas i vårt land och Danderyds kommun har ett team som agerar med polisen för att avhysa tillfälliga boenden.
Liberalerna har på nationell nivå medverkat till ny lagstiftning för att lättare avlägsna sådana bosättningar. Avhysningarna skall ske med respekt för den enskilde. Mer måste göras och det behövs till exempel närmare samarbete med bland annat handlare och återvinningsföretag.
Vidare behövs samverkan med organisationer som verkar i hemländerna.

Danderyds kommunstyrelse vill att Danderyds kommun till regeringen ska framföra att kommuner själva ska få bestämma mer om de lokala ordningsföreskrifterna. Liberalerna i Danderyd kan inte stå bakom detta förslag.
Liberalerna i Danderyd vill se åtgärder för att motverka tiggeriet men ser samtidigt att tiggerifrågan måste hanteras i ett större sammanhang. Det är en fråga som inte bara berör Danderyds kommun utan i hög grad våra grannkommuner liksom många andra kommuner i landet.
Vi anser att samarbete med andra kommuner är avgörande och att det vore olyckligt om kommuner börjar hantera frågan allt för olika. Det behövs mer av samarbete över kommungränser och mellan den kommunala och nationella nivån.
Liberalerna i Danderyd anser därmed inte att Danderyds kommun själv skall agera gentemot regeringen utan anser att frågan måste hanteras inom ramen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och att SKL är mer lämpad att föra det kommunala perspektivet vidare till regeringen.
SKL har också den juridiska kompetensen och kapaciteten för att till regeringen föreslå eventuella lagändringar.

Danderyd den 4 december 2017

Bengt Sylvan
Förste vice ordförande i Danderyds kommunstyrelse