Se alla

24 november 2016: Birgitta Lindgren om socialnämnden 2017

Torsdag 24 november 2016

20120508 Birgitta Lindgren 2Vid fullmäktigedebatten om 2017 års budget – den 24 november 2016 – talade Birgitta Lindgren (lib), första vice ordförande i socialnämnden och ordförande i det viktiga socialutskottet, om nämndens möjligheter och problem – och ekonomi – under 2017. Här hennes anförande:

Herr Ordförande, Ärade fullmäktigeledamöter.
Ett nytt år ligger framför oss – och därmed nya förutsättningar.
Socialnämnden i Danderyd får 591,9 miljoner kr i sin nettobudgetram enligt förslaget från kommunstyrelsen.
Låt mig kommentera Socialnämndens ekonomi inför 2017.

Socialnämnden står som sagt inför nya utmaningar:
Fler behöver boenden genom funktionsnedsättning.
Osäkerheten om antalet nyanlända och ensamkommande finns kvar.
Tyvärr ser vi en tendens att antal placeringar av omhändertagna barn ökar och en plats i familjehem eller HVB-hem – Hem för Vård och Boende – kostar 0,6-1,2 miljoner kr per år i Danderyds kommun.
Av utredningar som gäller just denna grupp och som avslutas, beviljas i drygt en tredjedel av fallen barnet och familjen en insats från kommunen. Det innebär att placeringar av barn och unga – och då exklusive ensamkommande barn –  i jourhem, familjehem och HVB-hem också ökar.

Under första halvåret 2016 har sex beslut fattats om att omedelbart omhänderta barn enligt 6 § LVU (Lag 1990:52 med särskilda bestämmelser om vård av unga). Jämfört med 2015 var det då fyra barn och med 2014 noll barn.

Danderyd har fortsatt kö till vård- och omsorgsboenden.
Tyvärr har kommunen ännu inte börjat bygga vid kvarteret Ginnungagap – där förskolan Pärlan tidigare låg vid Vendevägen i Djursholm – och nu behöver alla krafter samlas så att kommunen kan få inte bara ett utan två nya boenden.

Vad kan Danderyds kommun göra för att få bygget vid Solgården att snabbas upp?
Är det läge att fundera kring att bygga och driva i egen regi?
Vi blir alla äldre och vi kan själva behöva en plats på ett boende som ser till mina behov och som vi kan vara stolta över. Det är alla äldre värda!

Hemtjänsten i Danderyd har en svår och ansvarsfull uppgift, hemtjänsten för äldre är en förutsättning för att de som vill ska kunna bo kvar hemma.
Då omsorgsbehovet ökar är det dags att fundera om insatsen skall delas upp i en service- och en omsorgsdel. Företag med kompetens inom städning och tvätt kan mycket väl bli ett alternativ till att allt ska utföras av hemtjänstpersonal.
Låt oss göra en utredning om detta och se om det finns nya vägar att ge det stöd som behövs.

Uppräkningen av den kommunala hemtjänstchecken och äldrepengen kommer inte att fullt ut täcka utförarnas ökade personalkostnader efter den senaste avtalsrörelsen. Flera utförare har informerat socialkontoret om detta.

Under 2916 har vi sett en minskning av antal nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar.
För 2017 har Danderyd fått besked från Länsstyrelsen i Stockholms län (beslutet fattades av Länsstyrelsen den 29 september 2016) att 185 nyanlända skall tas om hand av kommunen. Idag har vi ansvar för cirka 105 ensamkommande.
Under 2017 kommer ett 40-tal av dessa ungdomar att uppnå myndighetsåldern och många blir då överförda till Migrationsverket. Några kommer, efter beslut i socialutskottet, att fortsatt bli vårt ansvar.
Förslaget från regeringen att från den 1 juli 2017 sänka dygnsersättningar till landets kommuner för mottagandet av ensamkommande barn finns ute på remiss och kan resultera i konsekvenser som gör att socialnämndens budget för 2017 behöver revideras.

Behovet av boende för funktionsnedsatta ökar och budgeten för 2017 ökar med 7 miljoner kr. Också det totala behovet av platser förväntas fortsätta att öka.
Nya boenden behöver ersätta de som finns vid Nora Torg och efter pågående utredning också Lyckovägen i Stocksund.

En stor utmaning inom vårt område är att rekrytera och behålla personal.
Socionomer med erfarenhet lockas till andra kommuner och till bemanningsföretag. En satsning på lön, arbetsmiljö och karriärmöjligheter behöver tas fram.

Våra ungdomar har ett fortsatt riskbeteende gällande alkohol och droger och här krävs ett samordnat arbete mellan hem, skola och socialtjänst.

Samarbete kring de så kallade ”drop-outs” är lika angeläget.

Bostäder är en fortsatt bristvara i Danderyds kommun och det finns lika stort behov – minst – av att utöka bostadsbeståndet till äldre, ungdomar och nyanlända under 2017 och kommande år under planperioden som tidigare.
Det är önskvärt att processen för att planera och bygga kan förenklas, allt som snabbar på och ger färdiga bostäder i slutänden är positivt.

Herr ordförande!
Tillsammans kan vi göra ett bra Danderyd bättre!
Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till budget 2017 för socialnämnden!,