9 augusti 2016: Monica Renstig i TV-Aktuellt
Tisdag 9 augusti 2016
Monica Renstig, styrelseledamot i Liberalerna Danderyd och därtill sedan fullmäktigeledamot (lib) i kommunen, debatterade i TV-Aktuellt mot Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren om effekten av det avtal som ger svenska läkare i offentlig tjänst mycket höga och stora ersättningar, mätt i såväl pengar som ledighet.
Monica Renstigs tes är att detta kollektivavtal, som ingåtts av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), resulterar i mycket höga kostnader för den offentliga vården, främst genom att hyr- och andra tillfälligt tjänstgörande lläkare får mycket goda villkor till följd av att den faktiskt arbetade tiden för svenska läkare är mycket låg, även i förhållande till andra yrkeskategorier.
Därtill kommer, för patienterna än viktigare, är att ständigt eller ofta nya läkare gör att vårdens kvalitet påverkas genom bristande kontinuitet och personkännedom eller rent av personlig bekantskap.
För elva år sedan, 2005, publicerade Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster och Monica Renstig en första studie av arbetstids- och ersättningsavtalen för läkarna inom sjukvården. Den 16 juni 2016 följdes studien upp genom boken Den sjuka vården 2.0 – från nollvision till patientrevolution.
Här nedan finns pressreleasen för det seminarium som ägde rum när boken publicerades (Bokförlag: Samhällsförlaget och Källén Publishing, författare Stefan Fölster, Monica Renstig, Stefan Ohlsson och Lars Wigh, verksam vid IBM).
För tio år sedan kom bestsellern Den sjuka vården som förändrade den svenska
sjukvårdsdebatten med sitt synliggörande av produktivitet och tidsanvändning
bland läkare. Vad har hänt sen dess? Och hur ska sjukvården klara den kommande
IT-baserade patientrevolutionen om inte den på många sätt ålderdomliga
organisationen förändras?
Ekonomerna Stefan Fölster och Monica Renstig, som även var två av författarna till den förra boken, har tillsammans med Stefan Ohlsson och Lars Wiigh från IBM skrivit årets viktigaste sjukvårdsbok –nödvändig för alla engagerade patienter och sjukvårdspolitiker.
Den sjuka vården 2.0 – från nollvision till patientrevolution
Tar svenska läkare emot fler patienter nu än för tio år sedan?
Finns skillnader i produktivitet mellan olika landsting?
Finns samband mellan produktivitet och medicinsk kvalitet och väntetider?
Hur används läkartiden nu jämfört med för tio år sedan?
Hur många fel begås i vården?
Hur undviker sjukvården kostnadsexplosion inför den upplysta IT-baserade patienten?
Så kan sjukvården bli modern och patientcentrerad.
Boken kommenteras av: Arga doktorn, Björn Bragée och Eva Fernvall, Apoteket och tidgare.
ordförande Vårdförbundet