Se alla

21 november 2016: Magnus Stenflo i allmänpolitiska debatten

Torsdag 24 november 2016

Magnus Stenflo har efter valet 2014 varit första vice ordförande i byggnadsnämnden i Danderyd. Han är fullmäktigeledamot (lib) och sedan september 2016 ersättare i kommunstyrelsen
Magnus Stenflo har efter valet 2014 varit första vice ordförande i byggnadsnämnden i Danderyd. Han är fullmäktigeledamot (lib) och sedan september 2016 ersättare i kommunstyrelsen

Magnus Stenflo, kommunfullmäktigeledamot och första vice ordförande i Byggnadsnämnden i Danderyd, talade vid fullmäktiges allmänpolitiska debatt den 21 november 2016 om bostadsbyggandet i Danderyd. Här hans  anförande:

Herr Ordförande, Ärade kommunfullmäktigeledamöter!

Byggnadsnämndens budget är obetydlig sett till hela Danderyd kommuns omsättning, men byggnadsnämndens verksamhet är inte oviktig.
Nämnden hanterar främst vad fastighetsägare får och inte får göra med sina fastigheter och dessa fastigheter representerar den största delen av kommuninvånarnas samlade förmögenhet.

Danderyd utgör en central del av en växande stockholmsregion, med goda kommunikationer och närhet till Stockholm city.
Det välstånd som finns i kommunen kommer till stor del från att invånarna är en del av dynamisk storstad.
Då tycker jag att man måste acceptera att det byggs i Danderyd.
Vi måste ta ett rimligt ansvar för byggandet av nya bostäder i vår kommun, annars förlorar vi i diplomatiskt inflytande gentemot andra kommuner när det gäller kollektivtrafik, tunnelbana, Roslagsbanan, E18 med flera infrastruktursatsningar.

Många Danderydsbor vill värna kommunens karaktäristiska bebyggelse och bevara dess grönområden. Byggnadsnämnden måste därför verka för att byggandet sker på ett bra sätt.
Ett sätt att slippa nagga grönområden i kanten är att bejaka utredningen om att lägga E18 i tunnel – ett projekt som Liberalerna och f.d. Folkpartiet drivit under många år.
Då kan runt 10.000 bostäder byggas genom centrala Danderyd med till exempel kvartersmiljöer med all sorts verksamheter i bottenplanen. Skulle projektet ros i hamn kommer det inte finnas kapacitet att bygga någon annanstans i kommunen på över 30 år.
Det kommer vara det absolut bästa sättet att skydda kommunens alla gröna områden för lång tid framöver.”

I närtid har byggnadsnämnden att hantera tillfälliga bygglov för modulbostäder för att möta behovet av bostäder för nyanlända. Här är det viktigt att hitta platser i alla kommundelar.
Det ansvar som kommunen tar för sina åtaganden gentemot omvärlden, staten och inte minst de nyanlända själva, bör delas av alla.

För att stödja arbetet med bygglov behöver kontoret leverera kart- och mättjänster, ha en bra hantering av befintliga detaljplaner och fastighetsindelningar samt en god informationsgivning till enskilda fastighetsägare och till allmänheten i stort.
Det kräver kraftfulla satsningar på att digitalisera alla delar av dessa processer.
Här finns alltid mer att göra och det finns alltid saker som hade kunnat göras om man hade haft ännu mer resurser, men den budget som föreligger tycker jag är väl balanserad när det gäller att uppnå resultat med rimliga anslag i jämförelse med andra behov i kommunens verksamhet.