Se alla

Medlemsmöte 1 mars 2018 kl 19.00

Söndag 18 februari 2018

Föreningens ordförande Tommy Lindgren

Medlemsmöte 1 mars 2018 kl 19.00

Fullmäktigeledamoten Ewa Bergman (lib) har beslutat att lämna Liberalerna. Hon har därför begärt utträde ur partiet.
Det får konsekvenser på olika sätt genom att Ewa Bergman frånträder de kommunala förtroendeuppdrag hon har sedan valet 2014.
1. Kommunfullmäktige i Danderyd sammanträder den 5 mars och kommer då att kunna behandla hennes begäran, ställd till Kommunfullmäktige, att få lämna fullmäktige.
När fullmäktige beslutat att bevilja ansökan, vilket sker omgående, meddelas underrättas valmyndigheten, som är Länsstyrelsen i Stockholms län, om fullmäktiges beslut. Länsstyrelsen föranstaltar då om ny räkning av de röster som Folkpartiet Liberalerna fick i valet 2014 i Danderyds kommun. Fullmäktige i Danderyd underrättas om omräkningen och resultatet kommer att kungöras vid fullmäktiges möte den 7 maj 2018.
Eftersom Ewa Bergman har en av Folkpartiet liberalernas åtta ordinarie fullmäktigeplatser, kommer första ersättaren att bli ordinarie ledamot.
det är Monica Renstig, Danderyd, företagare, journalist och ordförande i Utbildningsnämnden i Danderyd.
De tre kvarstående ersättare flyttas automatiskt upp en plats i tjänstgöringsordning. I ordning på Folkpartiet liberalernas lista från 2014 att få tjänstgöra som ersättare står Anders Hektor, Enebyberg.

  1. Kommunfullmäktige i Danderyd kommer också att den 5 mars kunna behandla Ewa Bergmans avsägelse att vara ersättare i Danderyds kommunstyrelse. Fullmäktige kommer att omgående, under punkten Valärenden, att godkänna denna ansökan.
    Som kutym är kommer Kommunfullmäktiges valberedning, eftersom beredningstvång i personvalsärenden föreligger enligt kommunallagen, att ha förberett att välja en ersättare. Vem detta blir, är beroende av vem Liberalerna Danderyd föreslår.
    Detta kommer, eftersom stadgarna inom Liberalerna Danderyd föreskriver att medlemsmöte avgör vem som skall företräda partiet i kommunstyrelsen, att avgöras vid ett nytt medlemsmöte som Ordföranden i föreningen denna dag (söndagen den 18 februari 2018) har kallat till genom Ordförandebeslut (som protokollförs så som om styrelsen beslutat), att beslutas enligt ovan.
    Detta medlemsmöte har som enda punkt på dagordningen att välja ny ersättare i kommunstyrelsen. Platsen kommer att vara Liberala huset, Dalstigen 1, Danderyd. Ordförandebeslutet kommer också att meddelas vid föreningens årsmöte den 22 februari 2018. Orsaken till att årsmötet inte kan behandla också frågan om ersättare i kommunstyrelsen är att föreningens styrelse vid sitt möte den 29 januari 2018 fastställde vilka ärenden som årsmötet skall behandla och att det vid denna tidpunkt inte var känt att Ewa Bergman, som står bakom den verksamhetsberättelse för 2017 som styrelsen godkände den 29 januari, avsåg att lämna föreningen och partiet.

Ordförandens förslag till dagordning vid medlemsmötet den 1 mars kommer att framgå av särskilt meddelande på www.danderyd.liberalerna.se denna dag.

 

  1. Kommunstyrelsen i Danderyd, som har nästkommande ordinarie möte den 9 april, kommer då att kunna frågan om Ewa Bergmans ersättare som vice ordförande i Kommunstyrelsens produktionsutskott. Eftersom Ewa Bergman den 5 mars kommer att avsäga sig att vara ledamot i kommunstyrelsen, kommer hon automatiskt att frånträda uppdraget som ledamot och vice ordförande i utskottet.
    Endast ledamot eller ersättare i kommunstyrelsen kan vara ledamot i produktionsutskottet och/eller dess vice ordförande.
    Liberalerna har i dag (18 februari 2018) tre ledamöter i kommunstyrelsen, Bengt Sylvan, Charlotta Malm och Magnus Stenflo, alla omgående valbara till uppdraget.
    Men också den ersättare som Liberalerna Danderyd har utsett den 1 mars vid medlemsmötet och som valts av kommunfullmäktige den 5 mars 2018 kommer att vara valbar som efterträdare till Ewa Bergman.

Undertecknat: Ordföranden
genom Gunnar Andrén, styrelsens sekreterare
18 februari 2018