Se alla

Liberalt manifest för Stockholm Nordost (landstinget)

God och attraktiv vård, kollektivtrafik och kultur för alla!

Tisdag 31 juli 2018

Liberalerna i Nordöstra valkretsen vill:

  •  att det skapas en utbyggd trafikknutpunkt Täby-Arninge – mötesplats för röd och gul T-bana och de norrgående Roslagsbanorna

I morgontrafiken börjar köerna på E18 mot Stockholm vid Arninge. 75 000 bilar passerar dagligen Danderyd. Idag är det ett trafikkaos, som när nordostregionen fördubblat sitt invånarantal kommer att bli en trafikinfarkt. Roslagbanans utbyggnad är det som i första hand ska avlasta E18. Tåg i glesbygd är underbart, men nästan ett tåg i minuten i rusningstrafik i tättbebyggda områden innebär en orimlig ljudbelastning – trots bullerplank. Därför bör röda linjens tunnelbana förlängas till Täby. En förlängning av Röda linjen till Täby/Arninge med ökning av turtätheten skulle avlasta Roslagsbanans centrala delar, förenkla resor mot Stockholm för Täbyborna och minska trafiken på E18. Även den gula linjen bör dras via Arninge till Täby för att tillåta tvärkommunikation från NÖ, utan passage av centrala Stockholm. Via röd linje skulle också Danderydsborna få bra tvärförbindelser.

 

  • verka för att Roslagsbanan i framtiden dras till Arlanda

Enligt Stockholmsförhandlingarna kommer Roslagsbanan att dras till City. Därefter skulle en förlängning av Roslagsbanan till Arlanda i hög grad gynna utvecklingen i den kraftigt tillväxande nordostregionen och minska bilåkandet framför allt till och från Arlanda.

 

Rimbo är en tätort i stark tillväxt som också behöver förbättrade kommunikationer. Förlängning av Roslagsbanan till Rimbo bör övervägas i ett senare skede.

 

  • utöka båttrafiken till Vaxholm och Österåker och ett gemensamt SL-kort för pendelbåt och övrig kollektivtrafik hela året

Från Vaxholm och Österåker är den kortaste vägen till Stockholm över havet, och en utökning av båttrafiken skulle avlasta E18 och möjliggöra även för boende i dessa kommuner att cykel-båtpendla.

  • att Kollektivtrafiken i nordost ska nå alla kommundelar

NO-kommunerna är till stora delar relativt glest bebyggda villasamhällen eller landsbygd. Det finns därför inte personunderlag heltäckande storbusstrafik inom stora områden. I stället används bilar, och biltrafiken är den enskilt största källan till koldioxidutsläpp i området. Att föräldrar dessutom ska lämna barn på förskolor och skolor ökar behovet av att ta bilen till arbetet eller till någon trafikknutpunk. Det finns alternativ: anropstrafik med småbussar, organiserad skolskjuts, elbilpooler, självkörande småbussar m.m. Liberalerna vill att den intrakommunala kollektivtrafiken byggs ut på för olika områden lämpliga sätt. Kollektivtrafiken i ost–västlig riktning bör också stärkas så att den på sikt blir i sort sett heltäckande – för invånarnas och miljöns skull.

 

  • underlätta för cyklar och el-cyklar – för hälsa och miljö

I Norrort finns både interkommunala cykelstråk och cykelbanor inom kommunerna. Delvis är de utomordentligt skötta och skyltade, men på andra ställen behövs förbättringar. El-cykeln möjliggör långa cykelresor för nästan alla, men kräver välskötta, breda och trygga cykelbanor. De bör dessutom ligga på lite avstånd från stora bilvägar för hälsans skull.

 

  • få rimligt avstånd till husläkare och akutvård och permanent bemanning på alla husläkarmottagningar

Husläkarjourer med mottagningar till kl. 22 är ett mycket välkommet vårdtillskott – men de ligger mycket glest i nordostregionen. Såväl Vaxholm, Åkersberga som Vallentuna saknar husläkarjourer – och ibland även fast bemannad husläkarmottagning. Liberalerna vill se bättre och tryggare husläkarvård för dessa kommuner. Vi vill också att alla på sikt ska få en fast husläkarkontakt.

 

  • ha Läkarbåt för skärgårdsbor och sommargäster i Stockholms nordostliga kustområden

Läkarbåten passerar Österåker och Vaxholm – men stannar inte. I Nordost finns fast ö-bebyggelse och massor av sommargäster som måste åka långa sträckor för att få även enkel vård. Avtal med befintlig läkarbåt, och ytterligare en läkarbåt under sommarsäsongen, skulle ge trygghet åt skärgårdsbefolkningen och minska sommarbelastningen på t.ex. Norrtäljevården.

 

  • skapa tryggare och bättre samordnad vård för de äldre

Äldre blir ofta multisjuka och i behov av många olika vårdkontakter. De sjuka behöver sjukhusvård, och vård i hemmet. Samordning av vård och vårdkontakter är A och O för att de multisjuka ska få en trygg vård. För detta är en fast husläkarkontakt med en koordinator för praktiska åtgärder ett måste.

 

  • pröva Seniorvårdcentraler – för de äldres hälsa, trygghet och trevnad

Vi svenskar lever allt längre innan åldrandet börjar påverka vår hälsa. Om vi tidigt kan upptäcka begynnande sjukdomar ökar chanserna till ett ännu friskare åldrande. Liberalerna vill att äldremottagningarna på vårdcentralerna ska utvecklas som ”seniorvårdcentraler” som kan ge hjälp med förebyggande insatser, oavsett om det gäller fysisk aktivitet, näringsriktiga måltider eller sociala kontakter. För den äldre person som drabbats av olika sjukdomar ska vården vara trygg och pålitlig. Därför anser Liberalerna att alla äldre ska ha en fast husläkare, som känner patienten väl och tar ansvar för att samordna olika vårdinsatser. I teamet kring patienten finns naturligtvis även sjuksköterskor, fysioterapeuter och andra vårdproffs.

 

  • stärka den psykiatriska vården och förebyggande arbete mot psykisk sjukdom.

Liksom vid all annan sjukdom är det viktigt att kunna ge vård tidigt vid psykisk ohälsa. När det gäller barn och ungdomar vill vi att elevhälsan förstärks så att ungdomar som mår psykiskt dåligt eller har missbruksproblem kan identifieras tidigt. Samarbete med BUP och socialkontor bör förstärkas och förtydligas. Inom arbetslivet bör företagshälsovården fokusera mer på psykisk ohälsa, inte minst genom att utbilda chefer och arbetsledare i hur man arbetar förebyggande.

 

Det ska vara lätt för alla att få hjälp med sin psykiska hälsa. Psykiatrisk kompetens ska därför finnas på varje vårdcentral. Detta kräver både lön- och utbildningssatsningar eftersom det är brist på både psykologer, psykiatriker och annan personal med lämplig viderautbildning.

Vid svår psykisk sjukdom vill vi ytterligare underlätta självvald inläggning och se en utökning av antalet psykiatri-ambulanser.

 

Liksom inom all vård vill vi skapa och utvärdera fler nätbaserade behandlingsmetoder även för psykisk sjukdom.

 

  • att kulturperspektivet inkluderas vid all samhällsplanering.

Kultur är oumbärlig för psykisk och fysisk hälsa och en demokratisk samhällsutveckling. Landstinget har resurser avsatta för kultur i den offentliga miljön, för stöd till kulturell verksamhet och projekt.  Liberalerna kommer fortsatt att vara pådrivande inom landstinget för att kultur och idrott ska ha en viktig plats i såväl vård som samhällsplanering i hela regionen.

 

  • att alla barn ska ha tillgång till kultur- och idrottsaktiviteter

Kultur och idrott är viktiga både för psykisk och fysisk hälsa och integration. Möjligheten till deltagande i aktiviteter över kommungränserna är viktigt för integration och kulturutbyte, särskilt bland ungdomar. Under den senaste perioden har regler gjorts om för verksamhetsstöd och projektstöd, så att fler grupper får möjligheter att få stöd för verksamhet som gynnar mångfald, demokrati och skapande verksamhet. Vi vill fortsätta detta arbete och, bl.a. ska filmtalanger och amatörförfattare i länet särskilt uppmuntras. Kultur i vården kan främja tillfrisknande, kan vara avledande vi smärta och annat lidande och har stor betydelse vid vård av barn

 

  • Värna och marknadsföra våra kulturhistoriska minnesplatser

Nordöstra Stockholm är ovanligt rikt på fornlämningar av värde för såväl invånare som turistnäring. Liberalerna vill öka tillgängligheten och kännedomen om dessa. Exempel är Runriket och övriga lämningar i Vallentuna och Täby som är värda betydligt fler besökare.

 

 

 

 

 

 

Liberalt valmanifest för Stockholm Nordost – sammanfattning

 

Liberalerna vill förbättra kollektivtrafiken i Nordöstra Stockholm genom:

 

  • utbyggd trafikknutpunkt Täby-Arninge – mötesplats för röd och gul T-bana och de norrgående Roslagsbanorna
  • verka för en framtida dragning av Rosalgsbanan till Arlanda
  • utöka båttrafiken till Vaxholm och Österåker och få ett gemensamt SL-kort för pendelbåt och övrig kollektivtrafik hela året
  • utbyggnad av olika former av kollektivtrafik så att det finns alternativ inom rimligt avstånd för alla
  • bra cykelbanor för cyklar och el-cyklar på avstånd från stora trafikstråk – för hälsans och miljön skull

 

 

Liberalerna vill göra vården tryggare och tillgängligare i Nordöstra Stockholm genom:

 

  • rimligt avstånd till husläkare och akutvård och permanent bemanning som medger fastläkare, i första hand för de äldre, men på sikt för alla
  • Läkarbåt för skärgårdsbor och sommargäster i Stockholms nordostliga kustområden
  • tryggare och bättre samordnad vård för de äldre bland annat genom att vi på prov inför Seniorvårdcentraler – för de äldres hälsa, trygghet och trevnad
  • stärkt psykiatrisk vård och förebyggande arbete mot psykisk sjukdom, inte minst för ungdomar

 Liberalerna vill stärka kulturen i Nordost genom:

  •  att kulturperspektivet inkluderas vid all samhällsplanering.
  • att alla barn får tillgång till kultur- och idrottsaktiviteter.
  • att vi värnar om och marknadsför våra många kulturhistoriska minnesplatser